Solitud i silenci

Joia del gòtic

Amics de la Murtra

Agenda

Informació

Correu

Inici

6cent

--------------------------------

Història

Itinerari

Articles
- Carles I i Felip II
- La Murtra al gòtic
- Caro silencio mío
- Segle XX: Família Hornos Navarro

 

Joia del gòtic

Sant Jeroni de la Murtra és un antic monestir gòtic situat a la Vall de Betlem, propera a la ciutat de Badalona. Va pertànyer a l’orde dels jerònims i va ser fundat, el 1416, pel mercader barceloní Bertran Nicolau, sobre l’antiga casa de Ça Murtra. A partir d'aquesta casa es va construir l'església, les cel·les, el claustre, el refetor, la cuina i d'altres dependències monàstiques.

Els monjos el van habitar fins al 1835, data de la seva crema parcial. Afectat per la desamortització de Mendizábal, el monestir va ser subhastat. A finals del s. XIX i començaments del s. XX, va residir-hi una interesant colònia d’estiuejants. El 1947, la Sra. Francesca Güell i López va comprar el lot principal per tal de convertir-lo en recinte de solitud i silenci i, també, per aconseguir-ne la restauració.

L'eix del monestir és un claustre de dos pisos. Al seu voltant, al pis baix, es troben algunes dependèncias: la porteria, l'Obra Nova, l'eslésia, la sala capitular (desapareguda), el refetor, la cuina. Al piso de dalt: les cel·les i antigament l'accés al cor. El claustre, del gòtic tardà, conte abundant decoració escultòrica, encara policromada.